Blog | MURAT GÖKCE

İnfografik Nedir?

İnfografik tasarım, karmaşık bilgilerin anlaşılması kolay bir biçimde görselleştirilmesi sürecidir. Bu, verilerin net ve çekici bir sunumunu oluşturmak için çizelgeler, grafikler, simgeler ve resimler gibi çeşitli tasarım öğeleri kullanılarak yapılabilir.

Bir infografik tasarlarken akılda tutulması gereken birkaç temel ilke vardır:

Sadelik: Karmaşık ve konu dışı bilgilerden kaçınarak tasarımı temiz ve basit tutun.

Hiyerarşi: Net bir bilgi hiyerarşisi oluşturmak ve izleyicinin gözünü tasarım boyunca yönlendirmek için boyut, renk ve yerleşim gibi tasarım öğelerini kullanın.

Marka bilinci oluşturma: Tutarlı ve tanınabilir bir tasarım oluşturmak için markanızın renklerini ve tipografisini birleştirin.

Kontrast: Görsel ilgi yaratmak ve önemli bilgileri öne çıkarmak için öğeler arasındaki kontrastı kullanın.

Tipografi: Okuması kolay ve iletmeye çalıştığınız mesaja uygun tipografi kullanın.

Veri görselleştirme: Karmaşık verileri daha erişilebilir ve ilgi çekici hale getirmek için tabloları, grafikleri ve diğer veri görselleştirme araçlarını kullanın.

Bir infografik tasarlarken, görüntüleneceği bağlamı da dikkate almak önemlidir. Örneğin, öncelikle bir ekranda mı yoksa basılı olarak mı görüntülenecek? Bir sunumda mı yoksa bir web sitesinde mi kullanılacak? Hedef kitleyi ve infografiklerin görüntüleneceği bağlamı anlamak, tasarım seçimlerinde yol gösterici olabilir.

Tasarımınızı bitirdiğinizde, aşağıdaki gibi bazı tasarım kriterleri ile kontrol etmekte de fayda var;
-Taranabilir mi?
-Uyumlu mu
-tutarlı mı
-Anlaması kolay mı?
-Görsel olarak çekici mi?

Genel olarak, iyi tasarlanmış bir infografik, karmaşık bilgileri ilgi çekici ve erişilebilir bir şekilde iletmek için güçlü bir araç olabilir.

UX-UI Tasarımcının Mac’inde yüklü olması gereken 5 yazılım

Bir projeye başlandığında araştırma ve eskiz aşamasından sonra ortaya çıkan fikirleri dijital ortamda nasıl uygulanacağı her zaman söz konusu olmuştur. Genelde bir çok tasarımcının hata yaptığı yerlerden biriside tam olarak burasıdır. Dijital ortama nasıl aktaracağı konusunda çıkış yolu bulamadığı zamanlarda ortaya çıkardığı fikrinden kırpmaya başlar ve proje kişinin yapabilecekleri ile sınırlanmış olur. Ama kullanıcı nezdinde bu durumun hiçbir önemi yoktur. Kullanıcı her zaman en güzeli görmek ister.

UX-UI tasarlanma ve geliştirme aşamalarında da bu durum çokca yaşanan bir gerçektir. Çözümü ise çok basit. İyi bir ekip çalışması. Bir tasarımcı, infografik, web tasarım, 3d modelleme, animasyon vb bir çok konudan anlayabilir. Fakat işin mutfağına girip hepsinden yapmak için enerji sarf ettiğinde çıkan ürünlerin genelde çok lezzetli olmadığı çok net bir şekilde görülebilir. Amerika, İspanya gibi bu alanda gelişmiş ülkelerde bu tip tasarımcılar genelde profosyonel şirketlerini kurarlar ve ekip dahilinde en iyisi arayışında olmaktan vazgeçmezler.
Peki iyi bir ekip olmak yeterli mi? iyi bir ekibin çantasında bulunması gereken en önemli demirbaşları şu şekilde sıralayabiliriz.

1 Sketchapp

sketch-software

Sketch, Bohemian Coding tarafından geliştirilen ve şu an, Apple, Facebook, Dropbox, Twitter ve bunlar gibi bir çok şirketin kendi uygulamalarını tasarlamak için kullandığı bir UI/UX tasarım programıdır.Biz ismini yeni duymaya başlamız olmamızın yanısıra Photoshop’a tercih edemesekde, Apple tarafından 2012 Tasarım Ödülü’ne layık görülmüştür. Ardından 2014’ün Best of listesine girmeyi başarmış UX-UI konusuna biçilmiş bir kaftandır.

 

2 Craft

3 Invision

4 Zeplin

5 Trello

Free stock fotoğraf indirebileceğiniz en iyi 10 web sitesi

İnternet üzerinden, yüksek baskı kalitesinde ve ücretsiz bir şekilde  Stock fotoğrafı indirebileceğiniz en iyi 10 siteyi maddeler halinde derledim. Lisans problemi yaşamadan işlerinizi halledebileceğiniz liste şu şekilde…

  1. https://pixabay.com/
  2. http://www.lifeofpix.com/
  3. http://www.gratisography.com/
  4. https://unsplash.com/
  5. http://realisticshots.com/
  6. http://kaboompics.com/
  7. http://isorepublic.com/
  8. http://startupstockphotos.com/
  9. http://furiouscamera.com/
  10. https://foodiesfeed.com/

 

 

 

Photoshop bu kez kaybetti!

Son zamanlarda UX ve UI Design açısından adından çokca söz edilen Sketch’le ilk tanışmam biraz önyargılı oldu. Zaten çözmem gereken problemleri Adobe Photoshop’da çözebiliyordum.  Her yeni güncelleme ile birlikte daha çok özelliği içinde barındırmaya başlayan Photoshop’ta yapamadığım neyi başka bir programda yapabilirdim ki? Katıldığım meetuplarda farkettim ki tasarımcıların ciddi bir çoğunluğu Sketch kullanmaya başlamıştı ve üzerinde çalıştığım projeleri yazılım aşamasına gönderdiğim zaman ‘skecth ile gönderebilir misiniz?’ cümlelerini çok sık duymaya başlamam bu pencereyi açmamda etkili olduğunu söyleyebilirim. Çok kısa bir süre içinde de Photoshop yerine Sketch’i kullanmaya başladım.

Photoshop ve Sketch karşılaştırmasında söylenebilecek ilk şey Sketch’in arayüz tasarımı (UI – UX) için tasarlanmış olması. Bu da UI tasarımında ona büyük bir avantaj sağlıyor. Çünkü Photoshop gibi birçok kreatif işi yapmaya değil, sadece arayüze odaklı. Dolayısıyla Photoshop’un sahip olduğu yeteneklerin bir çoğunun  UI ve UX projelerde çok sık kullanılmadığı da bir gerçek. Yani kısacası tatlıyı çorba kaşığı ile değil, tatlı kaşığı ile yemek gibi bir durum.

 

Photoshop ve Sketch arasındaki teknik farklar.

  • Photoshop piksel tabanlı, Sketch ise vektörel bir program. Bu sayede Sketch’in dosya boyutları daha küçük oluyor ve bu bilgisayarın performansını da etkiliyor.
  • Sketch, Photoshop’a göre daha iyi render alıyor. Web görümüne daha yakın bir çıktı alabiliyorsunuz.
  • Photoshop’ta grid’leri tek tek kendiniz oluşturmak zorundasınız ama Sketch içinde grid şablonlarınızı hızlıca oluşturabilirsiniz.
  • Objelerin mesafelerini ve ebatlarını hızlıca görebiliyorsunuz.
  • Tek döküman içinde birden fazla artboard’u yanyana açıp çok hızlı bir şekilde çalışabiliyorsunuz. Symbols ve styles sayesinde de tüm sayfaları senkronize şekilde güncelleyebiliyorsunuz. Örneğin bir Symbol haline getirdiğiniz bir buton tasarladınız ve butonu 10 farklı sayfada kullandığınızı varsayalım. Daha sonra butonun tasarımını değiştirmeye karar verdiğinizde symbol layouttaki butonu değiştirmeniz yetirli oluyor. Diğer tüm sayfalarda güncelleme otomatik olarak gerçekleşiyor.
  • Tek seferde birden fazla boyutta ve formatta export alabilirsiniz.
  • Oluşturduğunuz objeler üstünde değişiklikleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Örneğin yuvarlak köşeli bir dörtgenin radius değerini değiştirmek için Photoshop gibi silip baştan çizmenize gerek yok.
  • İnvision, craft, ve zeplin gibi pluginler sayesinde sunum ve çıktı alternatifleri çok pratikleşiyor. Yazılımcıların işini de ciddi anlamda kolaylaştırıyor.

 

Sketch yaşına göre çok daha sorunsuz çalışıyor. Bu günlerde bu gelişmeyi Adobe de farketti ve Skecth’e alternatif bir yazılım geliştirmeye başladı. Adobe Experience Design CC. Şuan preview sürümü olan yazılımda sadece Mac Os platformunda çalışıyor. Yakın zamanda Adobe bu konuda da tek el olmak isteyebilir 🙂
Açıkcası ben Sketch ile geç tanıştığım için üzgünüm ve Sketch ile yapabileceğim bir işi, başka bir programda yapmayı deneyeceğimi sanmıyorum. Henüz bitmemiş projelerimin kalan kısımlarını da Sketch ile nihayetlendirmeyi planlıyorum.

WhatsApp
1